Een brandwerende kluis kopen? Let altijd op de certificering

Met een brandwerende kluis of brandwerende kast weet u zeker dat uw belangrijke papieren, data media (harde schijf etc.) en kostbare spullen met een emotionele of een hoge financiële waarde veilig opgeborgen zijn tegen brand.

 

Brandveilige waterdichte kluis

Een brandveilige en bovendien waterdichte kluis is speciaal gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. Daarbij is de wandopbouw van cruciaal belang. Deze moet tijdens een brand niet alleen de hitte weerstaan, maar dient ook vocht en roetdeeltjes tegen te houden om de inhoud van de kluis te kunnen beschermen.

 

Brandwerende kluizen voor data en documenten

   

 

 

 

 

Brandwerende kluizen en kasten worden onderverdeeld in brandwerende kluizen/kasten voor papier/documenten (P) en data (DIS), vanwege hun schadegevoeligheid. Zo raakt data op digitale datadragers al beschadigd bij een temperatuur vanaf 52°C.

 

 

   

 

Brandwerende kluis met 30, 60 of 120 minuten bescherming

Er zijn verschillende testen die worden uitgevoerd op brandkasten om de brandveiligheid te meten. Onafhankelijke testinstituten stellen de brandwerende kluizen gedurende 30, 60 tot 120 minuten bloot aan een temperatuur tussen de 850-1100 graden Celsius. Bij de extra zware brand-valtest (EN 1047-1 en UL 72) moet een val van ongeveer 9,15 meter hoogte aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis door een verdiepingsvloer zou zakken. Tijdens de test en na een natuurlijke afkoelperiode (EN 1047-1 en UL 72) van circa 12 uur mag de temperatuur in de kluis niet boven de 177°C (papier), 75°C (o.a. USB sticks, dvd's, cd's) of 52°C (tapes en andere magneetdragers) komen.

Papier en geld opbergen
Papier en ook geld zal vanaf een temperatuur van 177 graden Celsius spontaan chemische reacties vertonen zoals verkleuren en omkrullen. Hiervoor zijn de brandwerende archiefkasten en documenten safes ontworpen.

Digitale mediadragers (USB, dvd, cd)
Digitale mediadragers zoals USB sticks, dvd's, cd's en externe harde schijven raken al beschadigd bij 75 graden Celsius, dus de maximale temperatuur in de kast mag de 75 graden Celsius niet overschrijden. Het wordt aanbevolen om deze in een brandwerende datasafe op te bergen.

Magneetdragers (tapes, floppy, microfilm en fiches) 
Een brandwerende datasafe dient mediadragers tapes te beschermen tegen een temperatuur van meer dan 52 graden Celsius. Bij blootstelling aan een hogere temperatuur dan 52 graden Celsius kunnen de informatiedragers beschadigen en kan er data verloren gaan. Ook een hogere luchtvochtigheid dan 85% is funest voor datadragers.

Brandwerende normen
In Europa worden verschillende brandwerende normeringen gehanteerd. Onafhankelijke testinstituten stellen de kluizen gedurende 30, 60 tot 120 minuten bloot aan een temperatuur tussen de 850-1100 graden Celsius. Sommige normeringen hebben zelfs een val test, tijdens de test moet een val van 9,15 meter aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis in de praktijk door een verdiepingsvloer zou zakken. Tijdens een test en na een natuurlijke afkoelingsperiode van circa 12 uur mag de temperatuur in de safe niet boven de genoemde waarde komen.

De belangrijkste en meest geaccepteerde testinstituten op het gebied van brandwerendheid zijn:  

  • UL: Amerikaans test instituut   
  • VDMA: Duits test instituut

Kluizen getest bij testinstituten aangesloten bij het ECB-S bieden extra zekerheid. Deze kluizen zijn door het ECB-S gecertificeerd en staan daarmee borg voor een extra hoge kwaliteit en mate van betrouwbaarheid, ook op het gebied van brandwerendheid!

 

Brandwerendheid voor papier

DIN4102
De lichtste brandwering. Deze kluizen zijn dubbelwandig en gevuld met brandwerende isolatiemateriaal volgens DIN4102. DIN4102 is een bouw norm, wat inhoud dat deze kasten niet brandwerend getest zijn. DIN4102 brandkasten zijn voor een korte tijd brandwerend voor papier bij een brand.

LET OP! In een gemiddelde brand biedt een kluis met DIN 4102 vaak slechts enkele minuten weerstand tegen brand.

UL 30/60/120
In Amerika getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier tot ongeveer 1000 graden Celsius met een valproef van 9 meter (30, 60 of 120 minuten).

NT Fire 017 60P
Getest gecertificeerd voor het brandwerende opbergen van papier tot ongeveer 1090 graden Celsius (60 minuten).

EN 15659: LFS 30P/ LFS 60P
Getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier tot ongeveer 850 graden Celsius (30 of 60 minuten). 

EN 1047-1: S 60P/ S 120P
Extra zwaar getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier tot ongeveer 1090 graden Celsius, getest met een valproef van 9,15 meter (60 of 120 minuten).

 

Brandwerendheid voor digitale media (dragers)

EN 1047-1 S60DIS/ S 120DIS
EN 1047-1 S60DIS/ S 120DIS Extra zwaar getest en gecertificeerd voor het brandwerende opbergen van digitale media, getest met een valproef van 9,15 meter (60 of 120 minuten).

ETL
ETL-geverifieerd en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van digitale mediadragers zoals CD's, DVD's, USB drives en memory sticks. Getest met een valproef van 4,5 meter (30, 60 of 120 minuten)

Vereniging Geld- en Waardeberging informatiekaart
Bovengenoemde normeringen staan ook vermeld op de speciale informatiekaart kluizen die door de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW) is ontwikkeld.

 

Terug naar informatie over kluizen